گلیکول اتر Glycol Ether

گلیکول اترها با داشتن دو گروه عاملی اتری و الکلی در یک مولکول یکی از پرکاربرد ترین حلال های آبی به شمار می آیند. مشخصه گلیکول اترها، حلالیت بالا، پایداری شیمیایی و سازگاری آنها با آب و تعدادی از حلال های آلی می باشد. 

ساختار گلیکول اترها
گلیکول اترها به دلیل ساختار آمفیفیلیک، توانایی اتصال به آب و روغن را دارند. قسمت انتهایی آن به آب متصل می‌شود (قسمت آب­‌دوست) و یک انتهای آن به روغن‌ها متصل می‌شود (قسمت چربی‌­دوست).
 آن­‌ها عمدتاً در پوشش‌های سطحی بخصوص در فرمولاسیون­‌های مبتنی بر آب مورد استفاده قرار می‌گیرند كه فقط به مقدار کمی از آن برای رسیدن به اثرات مورد نظر نیاز است. آن‌­ها زیست‌­تخریب‌پذیر هستند، توانایی تبخیر و اشتعال کمتری نسبت به حلال‌های رایج دارند.
گلیکول اترها از ترکیب اتیلن یا پروپیلن اکسید با الکل ساخته می‌شوند. انتخاب الکل همراه با این واقعیت است که چندین بخش اکسیدی می‌­تواند منجر به بروز تعداد بسیار زیادی از پیوندها و ترکیبات شود. این ترکیبات خانواده‌های مختلف اترهای گلیکول را ایجاد می‌کنند. در یک خانواده، واکنش‌های پی در پی با همان الکل و همان اکسید، اترهای مونو، دی یا تری گلیکول ایجاد می‌کند. این ثابت می‌کند که چرا بیش از 40 اتر گلیکول مختلف وجود دارد، اگرچه همه آن‌­ها از نظر تجاری مهم نیستند. 
​​​​​​​
​​​​​​​
گلیکول اترها مایعاتی بی‌رنگ و با بوی کم هستند. دارای دو گروه عاملی الکلی و اتری هستند و از رایج‌­ترین حلال­‌های آبی در صنعت پتروشیمی هستند.از اواسط دهه 1990، گلیکول اترها در فرانسه تحت بررسی دقیق دانشمندان و نیز در کانون توجه رسانه‌های ملی قرار گرفتند. سوء تفاهم‌ها و درک ضعیف از علم منجر به بروز سردرگمی، گزارش نادرست و پیشنهادات غیر واقعی می‌شود.
گلیکول اترها از جمله موادی هستند که بسیار مورد مطالعه قرار گرفته‌اند و بیشتر آن­‌ها می‌­توانند با اطمینان برای کاربردهای مصرفی و صنعتی استفاده شوند. تعداد کمی از آن­‌ها به عنوان مواد سمی طبقه‌بندی می‌­شوند و احتیاط‌­های لازم در مورد آن­‌ها لازم است.

نقش گلیکول اترها به عنوان حلال
حلال‌­های گلیکول اتر موادی بسیار مهم هستند که در تولید تعداد زیادی از محصولات مورد استفاده قرار می­‌گیرند. بیشتر محصولات در دنیای مدرن با کمک حلال­‌ها در یک یا چند مرحله پردازش شده‌اند.
از حلال‌ها برای:
1- انحلال
2- تعلیق
3- عصاره‌­گیری
4- خشک‌کردن و سنتز استفاده می‌شود.

حلال‌ها دارای ویژگی‌­های بسیار زیادی از قبیل:
1- قدرت حلالیت
2- میزان تبخیر
3- رنگ
4- بو
5- ویسکوزیته
6- حلالیت
7- pH و کشش سطحی هستند.

هر حلال را می‌توان با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن تعریف کرد.
یک مجموعه از خصوصیات منجر به ویژگی‌های خاص عملکردی خواهند شد. به عنوان مثال، حلال‌­های هیدروکربن به روغن‌ها تمایل دارند. حلال‌های هیدروکربن از کربن و هیدروژن و یک مولکول قطبی ساخته شده‌اند. آن‌ها به طورکلی زنجیره‌های خطی یا شاخه‌ای آلیفاتیک یا حلقه‌های آروماتیک یا آلیسیکلیک (حلقه‌ای-آلیفاتیک) را شامل می‌شوند.
حلال­‌های اکسیژنه شامل اکسیژن اضافی دیگری به شکل الکل­‌ها، استر، اترها و یا کتون­‌ها هستند. این‌ها قطبیت را به مولکول‌ها القا می‌کنند و از این رو ویژگی­‌های مختلفی را ارائه می‌دهند.
گروه عاملی، قطبیت، پارامترهای فیزیکی و شیمیایی منجر به بروز ترکیبی از ویژگی­‌ها می‌شوند که خصوصیات سم‌شناسی را نیز تعیین می‌کنند. این ویژگی­‌ها نیز برای هر نوع حلال خاص است.
در گذشته، حلال­‌ها بیشتر با توجه به ویژگی­‌های فنی و تکنیکی انتخاب می­‌شدند و توجه کمی به اثرات آن­‌ها روی سلامت و محیط زیست می­‌شد. افزایش آگاهی در حیطه سلامت و محیط زیست باعث تغییر معیارهای انتخاب حلال­‌ها شده است.

1- خانواده متیل (متانول + اتیلن اکسید)
 مونو اتیلن گلیکول متیل اتر در درجه اول در فرآیندها به عنوان یک حلال واسطه استفاده می‌شود. حلال دی­‌اتیلن گلیکول متیل اتر (DEGME که در گروه ترکیبات مضر طبقه‌بندی می‌­شود) اکنون در درجه اول به عنوان یک افزودنی ضدیخ برای سوخت جت مورد استفاده قرار می‌گیرد. در نهایت تری­‌اتیلن گلیکول متیل اتر TEGME در مایعات هیدرولیک استفاده می‌شود.

2- خانواده اتیل (اتانول + اتیلن اکسید)

3- خانواده بوتیل (بوتانول + اتیلن اکسید)
عمدتاً در رنگ‌های با پایه آب استفاده می‌شوند و به دلیل جایگزینی محصولات مبتنی بر حلال­‌های رایج به دلایل زیست‌محیطی و بهداشتی، شاهد رشد پایدار بوده‌­اند.

4- سری P (الکل + پروپیلن اکسید)